Połączenia #2 | inspirujące linki
Połączenia to cykl niedzielnych wpisów, w których dzielę się z Wami interesującymi artykułami, filmami, książkami itp. Ekologia, weganizm i zdrowy styl życia – wiedza i inspiracje!
Klasa zero waste
Mamy koniec roku szkolnego! Czy szkoły to miejsce przyjazne ekologii? Plastikowe przybory szkolne, drugie śniadanie zapakowane w folię, torny papieru. Bycie uczniem wiąże się z niemałą produkcją śmieci! Jak się okazuje wystarczy, że jedna niesamowita nauczycielka postanowi wprowadzić porgram zero waste w swojej klasie, a kolejne roczniki dzieci dostają niezwykłą dawkę edukacji ekologicznej!
Jackie Omania z podstawówki w Berkeley udowodnia, że można dokonywać świadomych wyborów i po 180 dniach nauki w wyprodukować tylko słoik śmieci. 8-latki zamiast z kleju w sztyfcie robią swój i rozprowadzają go palcami, nie używają plastikowych kubków czy sztućców, ograniczają zużycie papieru. Klasa bez śmieci jest elementem większego programu edukacyjnego. Uczniowie prezentują rezultaty swoich proekologicznych działań na konferencji prasowej, przed Radą Szkoły i Miasta edukując lokalną społeczność, innych uczniów i swoich rodziców. Jestem zainspirowana!
Więcej niż zdrowe odżywianie – podcast
Ciekawy podcast po polsku! W tym tygodniu jeżdżąc na rowerze (patrz zdj.) i biegając słuchałamwłaśnie tego podcastu Michała Jaworskiego. Skupia się on na tematyce zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej i motywacji do zmiany stylu życia na zdrowszy. Fajni goście i dużo wiedzy podanej w przystępny sposób. Polecam!
Przesłanie od gorylicy Koko
W tym tygodniu, w wieku 46 lat, odeszła niezwykła gorylica Koko. Była ambasadorką zagrożonych gatunków. Opanowała język migowy, dzięki czemu zyskała sławę, a każdy z nas może „posłuchać” jej przekazu. Dwa lata temu ukazał się filmik, który obejrzało już blisko 30 mln ludzi. Koko apeluje w nim – nie bądźcie głupi, zajmijcie się planetą! 80% goryli i szympansów żyje na terenach niechronionych. Ich populacja maleje w wyniku kłusownictwa, a tereny na których żyją są niszczone poprzez nielegalny wyrąb lasów.
Mic. the Vegan
Kanał na youtubie, prowadzony przez Amerykanina – Mike’a. Posiłkuąc się badaniami naukowymi porusza tematy związane z dietą roślinną, weganizmem, zdrowia, wpływu jedzenia produktów zwierzęcych na środowisko. Obala szkodliwe mity na temat żywienia i stylu życia, wszystko z humorem i zaangażowaniem. Koniecznie zobaczcie!
Zero waste w Polsce i Japonii
Artykuł Wyborczej po VII Międzynarodowej Konferencji Logistyka Odzysku, zorganizowanej w połowie czerwca we Wrocławiu. Tematem przewodnim konferencji było hasło „Polska jako państwo zero waste”! Rozmawiano o opakowaniach, przyzwyczajeniach konsumentów ale i presji, którą możemy wywrzeć na producentów, by zainteresowali się technologiami zero waste w opakowaniach:
Opakowania to segment, który w Polsce ma ogromną dynamikę rozwoju i rozwija się dwa razy szybciej niż rynek światowy. Eksperci przekonywali, że zmiany opłacą się nie tylko społeczeństwu i środowisku, ale też firmom, które na technologii zero waste mogą zarobić i zaoszczędzić.
O dobrych praktykach z Japonii opowiadała prof. Misuzu Asari z Uniwersytetu w Kioto. Poza zaawansowanym podejściem do segregacji, wprowadzono edukację na temat marnowania żywności, a wiele restauracji wdrożyło program food waste reduction.
W Polsce przede wszystkim konieczna jest zmiana postawy konsumentów, by unikali produktów opakowanych w folię, częściej sięgali po produkty z niskim śladem węglowym – każda złotówka wydana na ekologię wzmacnia ten segment rynku. Pożądane postawy można kreować.
Cieszę się, że temat jest podejmowany przez media, a sama branża opakowań zauważa problem i chcę wdrażać nowoczesne rozmwiązania dla dobra planety i nas samych!
Masowy eko-protest w Mielcu
Znajdujący się w mieście zakład Kronospan truje na potęgę. Producent surowych płyt wiórowych i laminowanych do wytwarzania mebli bezczelnie manipuluje, wykorzystuje luki prawne i niemoc urzędników. Austriacka firma pojawiła się w Polsce, bo tu bez przeszkód może truć ludzi spalinami, które powodują raka, alergie i inne choroby.
W Niemczech i Austrii była zmuszona wyeliminować emisję gazów i pyłów do środowiska, w Polsce truje bezkarnie.
Marcowy protest Mielczan był największym, jaki się dotychczas odbył w Polsce w sprawie ekologii. Ludzie zbuntowali się, powstały stowarzyszenia wywierające naciski na urzędników i polityków, by doprowadzili do zmiany prawa. Trzymam za nich kciuki!
Restauracja z innego świata
Ogłoszono ranking World 50 Best Restaurant, a wyróżnienie dla restauracji najbardziej dbającej o ekologię otrzymała Azurmendi, mieszcząca się w Kraju Basków. Wow, wizyta w tej restauracji musi być niezwykłym doświadczeniem, nie tylko kulinarnym!
STOP dla produktów z plastikowymi mikrogranulkami
W ślad za Stanami Zjednoczonymi, zakaz wprowadza Wielka Brytania. Kiedy Polska?
Nabiał jest przerażający
Kampania billboardowa w Los Angeles z wegańską youtuberką, której filmik o tym jak wygląda przemysł mleczarski i dlaczego bycie wegetarianinem jest równoznaczne z zabijaniem krów na mięso. Jednocześnie rynek alternatyw dla produktów mlecznych rośnie. Według szacunków w 2025 r. będzie wart już 25 mld dolarów.
Młode kobiety napędzają wzrost popularności diety wegańskiej
Ciekawy raport BBC na temat ilości wegetarian i wegan w Wielkiej Brytanii. Jaki wpływ na ten wzrost mają social media, jakie są powody przejścia na dietę bezmięsną i jaka jest odpowiedź sklepów spożywczych i restauracji na rosnący nieustannie trend. Warto przeczytać!
House of seitan
A propos młodych kobiet stojących za weganizacją świata – trzy z nich potrzebują pomocy w otwarciu świetnej wegańskiej knajpy w Gdańsku! Ja już pomogłam, też się dorzuć. Bo pasja, zaangażowanie i realizacja marzeń jest tego warta :) Poza tym chcę w końcu spróbować tych wypasionych hamburgerów!!!
NIE PRZEGAP MOICH OSTATNICH WPISÓW:
rok bez alkoholu | 20 powodów dlaczego nie piję
zero waste we Francji
+ wpadajcie na mojego fejsa i insta po codzienną dawkę inspiracji kulinarnych, ekologicznych i sportowych! :)